header-icon header-icon header-icon header-icon header-icon header-icon header-icon header-icon
18, Μαρ 2019

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο domain για το νέο σας website ή e-shop

-

Η επιλογή του καλύτερου δυνατού domain για το νέο σας website ή e-shop, είναι μια διαδικασία που θέλει ιδιαίτερη προσοχή.  Η επιλογή του κατάλληλου domain θα πρέπει να διαρκέσει ώρες, αν όχι ημέρες, σκέψης και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η λάθος επιλογή μπορεί να καταστρέψει εξαρχής οποιαδήποτε online επιχειρηματική προσπάθεια. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται για κατασκευή e-shop η επιλογή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό domain

Να είναι εύκολο στη γραφή

Η εμπειρία μας λέει ότι το σωστό domain είναι αυτό που θα μπορείς να το μεταφέρεις προφορικά σε κάποιον χωρίς να ζητήσει διευκρινήσεις. Για παράδειγμα, αν το domain σου είναι syntirisi-anelkistiron.gr , είναι σίγουρο ότι είτε εσείς είτε ο συνομιλητής σας, θα σας ρωτήσει πως γράφεται. Όσον λιγότερες συλλαβές που μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση, τόσο καλύτερο για το domain σας.

Να είναι σύντομο

Αποφεύγετε όσο γίνεται τα πολύ μεγάλα domains, κανένας χρήστης δεν τα συμπαθεί. Για παράδειγμα το domain oikonomiki-syntirisi-aneklistiron.gr δεν είναι καθόλου καλή επιλογή!

Να περιέχει λέξεις κλειδιά

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά στο domain σας. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το εάν βοηθάει τελικά αυτό στο να βγαίνει το site σας πιο ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, τις οποίες δε θα αναλύσουμε εδώ. Το να συμπεριλάβετε  λέξεις-κλειδιά που να περιγράφουν ή να δίνουν μία εικόνα στον επισκέπτη ποιο είναι το αντικείμενο του website σας είναι καλό.  Για παράδειγμα, το domain haritosmoto.gr, δίνει απευθείας μία πληροφόρηση στον επισκέπτη ότι μάλλον πρόκειται για ένα website που έχει σχέση με τις μηχανές.

Να περιλαμβάνει το brand name σας

Αν και είναι η αυτονόητη επιλογή, έχουμε δει πολλές εταιρείες που επιλέγουν άλλη δομή στο domain τους, προφανώς από ελλιπή πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση από διάφορους “ειδικούς”.  To website σας είναι ένα σημαντικό μέρος της εταιρικής σας ταυτότητας και πρέπει να «ακούγεται». Φανταστείτε το δικό μας website αντί για afternet.gr να ήταν kataskevi-istoselidon.gr .

Δώστε μεγάλη προσοχή που καταχωρείτε το domain σας

Η αρμόδια Αρχή για την εκχώρηση και τη διαχείριση των Ονομάτων Χώρου .gr και .ελ., είναι η  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) , η οποία έχει αναθέσει το συγκεκριμένο ρόλο στο Μητρώο Ονομάτων Internet του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) .

Από το 2004, οι κατοχυρώσεις domain με κατάληξη .gr γίνονται μόνο μέσω εταιρειών  που είναι πιστοποιημένες από την ΕΕΤΤ. Μία από αυτές είναι και η εταιρεία μας, με αριθμό μητρώου πρωτοκόλλου 24454/15-05-09 (συμπληρώνονται 10 χρόνια φέτος !!!) .

Σας συμβουλεύουμε να καταχωρείτε τα domains σας, απευθείας σε κάποιον επίσημο καταχωρητή και όχι μέσω τρίτων απρόσωπων και αμφιβόλου προέλευσης «εταιρειών». Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζετε τα συμφέροντα της εταιρείας σας κι έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Τι μπορεί να πάει λάθος ;

  • Αυτός που θα αναλάβει να καταχωρήσει το domain για εσάς , είτε από άγνοια είτε από δόλο, χρησιμοποιεί τα δικά του στοιχεία ως ιδιοκτήτης αντί για εσάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει την κυριότητα του domain. Υπάρχουν διαδικασίες που μπορείτε να διεκδικήσετε το συγκεκριμένο domain όμως δεν είναι απλή και σύντομη η διαδικασία και ενδέχεται να χρειαστείτε νομική βοήθεια.
  • Η βασική δικλείδα ασφαλείας ενός domain είναι ο Κωδικός Εξουσιοδότησης. Χωρίς αυτόν δεν μπορείτε να κάνετε καμία κίνηση στο domain σας, π.χ. να το μεταφέρετε σε κάποιον άλλο καταχωρητή. Είναι στην ευχέρεια αυτού που έχει αναλάβει να κατοχυρώσει το domain σας (και όχι του καταχωρητή), αν θα σας κοινοποιήσει ή όχι τον Κωδικό Εξουσιοδότησης σε περίπτωση που θελήσετε να το μεταφέρετε. Ο Κανονισμός περιγράφει πλήρως ποια είναι τα δικαιώματα σας, όμως η ταλαιπωρία θα είναι μεγάλη μέχρι να βγάλετε άκρη.

Τώρα που έχετε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, καταχωρήστε το domain σας άμεσα με απόλυτη ασφάλεια.

avatar

Written by

Afternet Team

ESPA